-->

Cotații bursiere pentru această săptamână: prețul grâului românesc e cel mai mic

Preţul graului românesc vândut în portul Consţanta a înregistrat în ultimele zile o scădere puternică, fiind sub nivelul consemnat în Rusia, Franţa sau Statele Unite, conform datelor furnizate de Bursa Română de Mărfuri. O situatie asemănătoare este regăsită şi la porumb.
Mai exact, cotaţiile la cereale valabile în săptamâna 17-23 august au ajuns la 161 de euro pe tonă în cazul graului de panificaţie FOB (Free-On-Board) vândut în portul Constanţa şi la 151 de euro/tonă, în cazul porumbului calitatea 1.
Conform Bursei Române de Mărfuri, preţul grâului de panificaţie a fost stabilit la 164 de euro/tonă în Ucraina, 168 de euro/tonă în Rusia, 171 de euro/tonă în Franţa şi 169 de euro/tona in Statele Unite.
De asemenea, pretul de comercializare pentru porumbul calitatea 1 a fost de 152 de euro/tonă în Ucraina, 161 de euro/tonă în Rusia, 182 de euro/tonă în Franţa şi 147 de euro/tonă în Statele Unite.

Astfel, în momentul de faţă, cerealele româneşti sunt cele mai ieftine de pe piaţa, comparativ cu ceilalţi producători din regiune, precum Ucraina, Rusia sau Franţa.
In acest context, Bogdan Iliescu, Manager Diviza Agricultură a BRM, remarcă scăderea preţului pentru cerealele româneşti.
„Cotațiile la grau scad uşurel, la porumb se mențin constante, iar la floarea-soarelui stagnează la 1,55-1,56 lei/kg”, precizeaza Bogdan Iliescu.
În ceea ce priveşte cotaţiile spot din Romania la cereale şi derivate cereale, stabilite ca medii de tranzacţionare la procesatori, exportatori-traderi şi fermieri, acestea au fost stabilite pentru săptămâna 17-23 august 2015 la urmatoarele valori:
Seminţe Floarea Soarelui FOB Constanţa – 365 euro/MT
Ulei brut Floarea Soarelui Fob Constanţa – 686 euro/MT
Ulei brut Rapiă Fob Rotterdam – 683 euro/MT
Srot soia 45% FOB Rotterdam – 377 euro/MT
Srot Floarea Soarelui Fob Constanţa – 206 euro/MT
Tărâţă Grau Fob Constanţa – 115 euro/MT
Zahăr Rafinat Vrac Medie România – 450 euro/MT

Sursahttp://www.stiriagricole.ro/

Top